27 Ağustos 2012 Pazartesi

Sarı Prenses

Sarı Prenses
Doğal yaşam ortamı malawi gölündeki küçük adaların kayalık kısımlarında yaşarlar. Kırk metre derinliğe kadar görülebilirler. Yaklaşık yirmi farklı renk türüne rastlanmıştır. Bulundukları akvaryumların zemininde kayalık, taşlık ve benzeri şekillerde yapıların bulunması bu  balıklar için elverişli ortamlardır. Sekiz ile on iki cm boylarına erişebilirler. Erkekler dişilere göre daha büyük ve güçlüdürler. Erkeklerin sırt ve anal yüzleri koyu siyahdır. Aktif balıklardır. Akvaryum içinde kendi türünden ne kadar fazla balıkla birlikte beslenirse o kadar iyi sonuç alınabilir. Grup halinde yaşamaları balıkların strese karşı daha dayanıklı olmalarınıda sağlar. Ayrıca bu baklıklar diğer malawi gölü ciklitleriyle beraberde aynı akvaryumda yaşayabilir. Bulundukları akvaryumun ph değeri 7,5-8,5 arası sıcaklık ise 24-26 derece arasında tutulması balıklar için optimum koşullardır.


Sarı prenses
Doğal yaşam alanlarında taşlar üzerindeki ufak omurgasızlarla beslenirler. Akvaryum ortamında ise besin değeri yüksek kuru pul ve granüllü yemlerle beslenmeleri tavsiye edilebilir. Bu familyanın bütün türleri ağızda kuluçka yaparak ürerler. Erkekler dişinin döktüğü yumurtaları döller daha sonra dişi döllenmiş yumurtaları ağzına alarak kuluçkaya yatar. Kuluçka süresi sıcaklık, pH gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu süre ortalama bir ay civarıdır. Erkek balıklar yeni yavrulara karşı oldukça ilgisizdir. Bu yüzden yavruların bakımını tamamiyle dişi balık üstlenir ve dişinin aynı ortamda bulunduğu diğer yetişkin balıklarlardan ayrıması gerekir. Yavrular çok küçükte olsa renkleri belirgindir. Yavru balıkların çabuk büyümesini sağlamak için artemia denilen canlı yemle beslenmeleri iyi bir tercihtir. Ufak bir grup için (yaklaşık on tane ) yüz litrelik bir akvaryum oldukça uygundur. Bu durum balıkların sayısının artmasıyla büyütülebilir.

Küçük boylarda bile canlı renkleri olmaları bu balıkların diğer akvaryum balık türleri ( yunus ciklit, zebra gibi ) arasında daha fazla beslenmelerinde etkili olmuştur. Ayrıca sarı renkte olanları göze daha hoş geldikleri için aynı türün diğer renkteki balıklarına göre daha çok tercih edilir. Akvaryumculuğa yeni başlayan kişilere bu balıklar tavsiye edilir. Böylece bu türü yetiştiren meraklılar tecrübe sahibi olur ve bakımı daha zor olan balıkları beslemeleri için bir ön adım olmuş olur.


1 yorum: